Wettelijke aansprakelijkheid

Ongeluk

De auto, maar dat is ook van toepassing op alle andere gemotoriseerde voertuigen, moet minimaal verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid. Meer mag, minder niet.

Je mag dus gerust de autoverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld de all risk dekking, maar je mag de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid nooit laten vallen.

Dat is eigenlijk ook logisch. Je kunt immers met bijvoorbeeld een auto behoorlijk wat schade veroorzaken.

Wat moet verzekerd zijn?

En de schadebedragen kunnen dusdanig groot zijn dat niemand dit zelf zou kunnen betalen. Dat is de reden dat de staat heeft bepaald dat minimaal de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd moet worden.

Om dit in een voorbeeld wat duidelijker te maken, rij je bijvoorbeeld op zondagmorgen het dorp uit over zo’n leuk landweggetje. Iets verderop zie je weliswaar een fietser rijden, maar ach dat is nog ver weg en dus kun je nog wel gas geven.

Het resultaat is dat je deze fietser onderste boven hebt gereden. De ma, een boer, heeft slechts een gebroken been. Je stopt en helpt hem in de auto om de man snel naar het ziekenhuis te rijden. Daar wordt het been in het gips gezet en alles lijkt goed te gaan.

Een aantal weken later blijkt echter dat het niet om simpel een been breuk te gaan maar blijkt dat de man dat bewuste been nog moeilijk kan gebruiken. Hij blijft invalide voor de rest van zijn leven.

De man is natuurlijk als boer goed verzekerd, en zijn verzekering zorgt er voor dat er iemand op het bedrijf kan komen om de boer te helpen met de boerderij.

Maar denk nu niet dat je daar verder nooit meer iets van zult horen. De verzekering van de boer zal de kosten verhalen op jouw autoverzekering, en dan met name de dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid. Aangezien deze kosten de rest van het leven van de boer zullen blijven oplopen gaat het uiteindelijke bedrag meerdere miljoenen bedragen.

Verplichte verzekering

Bedragen die je natuurlijk nooit zelf had kunnen betalen. Maar gelukkig is de wettelijke aansprakelijkheid in Nederland verplicht verzekerd.