Welke autoverzekering neem ik?

Heb je net een nieuwe auto, maar nog geen verzekering? Het is in ons land namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten voordat je de weg op gaat. De verzekering die je minimaal moet hebben is een WA verzekering. Wanneer je deze verzekering hebt, wordt de schade die je bij anderen aanbrengt namelijk vergoed. Heb je een ongeluk gehad en heeft de ander flinke schade? Dan worden deze kosten gedekt door jouw verzekeraar. Hierdoor hoef je zelf niet opeens flinke kosten te betalen. Er is meer wat je moet weten over je autoverzekering en dat bespreek ik in dit artikel met je.

Meer kosten vergoed

Er zijn veel mensen die meer kosten vergoed willen hebben. Dit kan je doen door een ander soort verzekering af te sluiten, namelijk:

  • Een WA+ verzekering. Deze verzekering dekt ook kosten aan jouw eigen auto, bijvoorbeeld bij diefstal of schade door het weer. Echter worden de kosten die je zelf hebt veroorzaakt niet gedekt bij deze verzekering.
  • Een Allrisk verzekering. Zoals de naam al zegt worden bijna alle kosten bij deze verzekering vergoed. Ook wanneer jij de oorzaak bent van een ongeval worden de meeste kosten aan jouw auto vergoed.

Je kan er ook voor kiezen om een aanvullende autoverzekering te nemen om bepaalde aspecten, zoals schade bij inzittenden, te laten dekken.

Hoeveel betaal je?

Hoeveel je betaalt verschilt per persoon. De hoogte van je premie wordt bepaald door je verzekeraar. Deze baseert de kosten op jouw geslacht, leeftijd, de plek waar je woont, je rijervaring en het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Hoe langer je dus al geen schade hebt geclaimd, hoe minder je hoeft te betalen omdat de autoverzekering geen gevaar in je ziet.